Gokartverseny – F1 Startkart

Hírek

Gyöngyös

2009-06-01 13:01:06
4. futam Gokartland, Gyöngyös

A 4. futamra a bajnokságban újnak számító Gyöngyösi pályán került sor, ami 1014 méteres hosszával a leghosszabb az idei versenynaptárban és két alkalommal látogatnak el ide a versenyzõk.

A pálya gyors, lendületes, trükkös és érdekes, elnyújtott íveinek, visszafordítóinak, szűkülõ kanyarjainak és gyors S-kanyarjának köszönhetõen. 13 kanyar alkotja, nagy, épített pálya gumifalak nélkül, kerékvetõkkel. Izgalmassá teszik még a szintkülönbségek, például a célegyenes emelkedik, a 7.-8. kanyarokban pedig nagymértékben lejt a pálya. Néhány fa is árnyékot jelent egy-egy kanyarjának még a nézõk számára is jól átlátható magas lelátójának rteraszárólr1;.

Annak ellenére, hogy nagy, verseny gokartok által is birtokba vett pályáról van szó a 390-es géppel is elég kihívást jelent. Kecskeméttel ellentétben (ezt a pályát váltotta idén), ahol egyszer sem kellett a fékre lépni, csupán néhány helyen elvenni a gázt, ez a pálya 4-5 fékezést igényel körönként.

Az idei évben bevezetett 20 perces versenytáv ezen a pályán jelentette a leghosszabb távot, felvezetõ és levezetõ kör nélkül 18 kört kellett megtenniük a versenyzõknek, ami 18.252 km-nek felel meg, ami már közel van egy profi verseny távjához.

A versenyzõket meleg napos idõ fogadta és 56 nevezés érkezett az 5 kategóriába, akadtak új versenyzõk is és vannak, akik több kategóriába is neveztek, szokáshoz híven.

Mészáros Zoltán egy külön bekezdést is megérdemel, õ az a versenyzõ, aki mind az 5 kategóriába be szokott nevezni és ezúttal 4 kategóriában (az 1-est leszámítva, ahol másodikként indult) megszerezte a pole pozíciót, azonban ezek közül csak a hármast (27-es gép) sikerült gyõzelemre váltania. Ezen kívül még az egyes kategóriában szerezte meg a gyõzelmet (21-es gép), ahol a 2. rajtkockából várhatta a zászló felrántását. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy abban a 3 kategóriában ugyan azt a gokartot húzta (26-os, ami nem volt túl jó), pechére.

Az 1. kategóriában Marton Lubos indult az élrõl és végzett a 2. helyen Mészáros Zoli mögött, még Laczkó Norbert lett a 3. Az elsõ kettõ és utolsó három versenyzõ úszta meg a rajtbalesetet, ami a mezõny közepén történt és Veréczi Dániel idézte elõ, amivel Garamvölgyi Nikolettet és Szetei Gergelyt is kiütötte. Mindebbõl Laczkó Norbert és Kaszás Máté profitált a legtöbbet, akik 3-3 helyet javítottak rajtpozíciójukhoz képest.

A 2. kategóriában Schmidt Balázs elsõ BPG-s gyõzelmét aratta, 6! Helyet elõretörve rajtpozíciójához képest. Schreiber Norbert a 2. helyrõl indulva ért be 2.-nak, ami már rá is fért az elmúlt két futam műszaki problémái után, egy közepes géppel magabiztosan és megbízhatóan ment, ami mögötte már kevésbé volt jellemzõ. Schreiber Roland is lépésrõl lépésre tört elõre az 5. helyrõl és végül 3.-nak intették le. õk hárman a pontversenyben közelítettek az élen álló kettõsre. A bajnokságban vezetõ két versenyzõ Farkas Csabi és Berki Attila ezúttal mindketten elkövettek egy-egy hibát és a 4. illetve 6. helyeket szerezték meg. Attila pechére épp az utolsó kanyarok egyikében egy elõzési kísérlet közben csúszott ki és vesztette el pozícióját Farkas Csabival szemben, aki 2 ponttal növelte elõnyét a 2.-kal szemben.

A 3. kategóriában Mészáros Zoltán az élrõl indulva senkitõl sem zavartatva gyõzött. Mögötte nagy csata alakult ki a 2. startpozícióból induló Nagy Gábor és a 3. Kenyeres László között, Gábor kitartóan védte pozícióját, de a 18 körös táv alatt végül sikerült az elõzés és Kenyeres László futott be 2.-nak, Nagy Gábor lett a 3. Mögöttük a rajthoz képest Basiszta József László és Brunáczki György cserélték meg a 4. és 5. helyet. A 6.-8. helyig nem változott a befutó.

A 4. kategóriában Mészáros Róbert a 3. helyrõl indulva gyõzött, megelõzve Szilágyi Bélát, aki 2.-ként startolt és ott is ért be és Mészáros Zoltánt, akit az élrõl indulva végül 4.-ként intett le a kockás zászló, miután Szilágyi Béla és Fényes László is megelõzte. László a 4. helyrõl indult és a 3.-on végzett, újoncként, elõször vett részt BPG versenyen. A bajnokságban eddig 2. helyen álló Chabada Péter a 7. helyen végzett, még a rajthoz képest Bitó Csaba nyerte a legtöbb helyet ebben a kategóriában, 8. ként indult és 6.-ként végzett.

A Formula kategóriában idén harmadszor Janecskó Adrián szerezte meg a gyõzelmet, aki a 3. helyrõl indult, de már a 3. kanyarban átvette a vezetést Mészáros Zolitól. Zoli itt is rlegkedveltebbr1; gokartját húzta, amivel végül a 3. helyet csípte el, miután Mészáros Robi a verseny fél távjánál megelõzte, az elnyújtott 2. kanyarban, ahol beszúrt Zoli mellé. Robi persze elõtte már elõzött, hiszen a legtöbbet, 4 helyet nyert a verseny alatt, Zoli elõtt a 3. helyért Juhász Csabát elõzte meg a 3. visszafordító jobbkanyarban. Csabi egyébként a 4. helyen végzett, Fényes László 3-ról 5. Balogh Lajos 6. Silóczki Sándor 7. Schreiber László az 5. helyrõl indult, de gokartja sajnos a 2. körben ledobta a láncot, így kiesett. Janecskó Adrián végül 28 másodperc elõnnyel végzett Mészáros Robi elõtt, a 3. Mészáros Zoli lett.

A leghosszabb után a legrövidebb pályán, Százhalombattán folytatódik a sorozat június 6.-án. A pálya mindössze 250 méter, technikás, egyedisége, hogy a vonalvezetése 8-ast ír le, azaz keresztezi saját magát. Bár rövid, de technikás pálya. 3 olyan kanyarja van, ami számít a kör során és ahol fékezni kell, plusz egy gyors sikán falakkal az oldalán. Legnehezebb a hídra felvezetõ, emelkedõ 2. kanyar. Található rajta még egy gyors sikán, ami garantált izgalom minden körben. Egy ilyen rövid pályán a 390-es gokarttal kicsit talán olyan lesz, mint az F1 Monacóban. Egy kör alatt 8 kanyar található és a versenytáv 60 kör körülire várható, ami a legtöbb kör az idei évben. Mivel egy kör csupán 18-19 másodpercre várható a lekörözések sem lesznek ritkák, mivel ennél a távnál elég 0,3 másodperc körönként egy lekörözéshez. És van egy elõnye. Ha Gyöngyösre mondhatjuk, hogy ott sokat számít a gép a hosszú egyenesek miatt, a Battai pályára ez egészen biztosan nem igaz. A gépek között itt alakulhatnak ki a legkisebb idõkülönbségek egy kör alatt, így itt a vezetési tudás a döntõ. Legalábbis a motor nem forog le, így a végsebességek közti különbség nem dominálhat. Erre a pályára valószínűleg rövidebb áttétellel készülnek a szervezõk. A rajtpozíció fontos, mert elõzni szinte lehetetlen, ugyanakkor nagyon könnyű hibázni.Tovább a cikkhez ...
 

2009 harmadik futam lacháza

2009-04-29 10:39:05
BPG 3. futam, Kiskunlacháza

Kiskunlacházán, a sorozat talán legélvezetesebb pályáján folytatódott a bajnokság. Ez a pálya az egyik legideálisabb a 390-es gokartok számára, a hosszával és szélességével. A pálya az elõzõekkel ellentétben már épített, kerékvetõkkel, egy hosszú és széles egyenessel, valamint technikás kanyarkombinációkkal.

Az idõjárás kegyeibe fogadta a versenyzõket, ezúttal napos, meleg idõ fogadta a versenyre kilátogató 45 versenyzõt.

Az idõmérõ edzések ezúttal hátulról kezdõdtek, vagyis a bajnokságban hátul álló versenyzõk futották meg elõször 2 mért körüket, legvégül pedig az elsõk.

Az egyes kategóriában a Coraringen peches Szetei Gergely szerezte meg az elsõ rajtkockát, 4 ezreddel megelõzve Garamvölgyi Nikolettet, azonban a legutóbbi futamhoz hasonlóan ezúttal sem volt szerencséje és a leggyengébb gokartot húzta ki a sorsolásnál. A 22-es gokartnak a motorjával volt gond, a pálya leghosszabb egyenesében nem hozta a többi gép teljesítményét. Ennek eredményeként Gergely az 5. helyre csúszott hátra, a gyõzelmet a 4. helyrõl induló Mészáros Zoltán szerezte meg, Veréczi Dániel és Garamvölgyi Nikolett elõtt.

A kettes kategóriában Farkas Csaba nem talált legyõzõre ezen a pályán. Az idõmérõ edzésen több mint 2 tizedmásodperccel elõzte meg Schreiber Norbertet és a versenyen senkitõl sem zavartatva fölényes gyõzelmet aratott, megfutva a verseny leggyorsabb körét. Schreiber Norbert a már említett 22-es gokarttal küzdve a 6. helyre esett vissza, a 2. helyre Schreiber Roland a 4. helyrõl küzdötte fel magát, még a 3. helyen a rajttól a célig 4 pozíciót javító Berki Attila kapaszkodott fel, a verseny végén megelõzve Mészáros Zoltánt.

A harmadik kategóriában a legutóbbi futamot kihagyó Pinkert György szerezte meg a pole pozíciót. Ez a kategória futotta elõször a versenyt, a forgásnak köszönhetõen (1-2-3-4-F kategóriák közül mindig más kezd) és Gyuri húzta ki elsõként a 22-es gokartot. Mészáros Zoltánt intették le elsõként. Izgalmas csatát láthattunk a Gyuri és Biszka Levente között a 2. helyért, végül Biszka Levente lett a 2. Pinkert György 3.

A negyedik kategória egy hatalmas csattanással kezdõdött, amikor az elsõ kör végén 3-an ütköztek egymásba és a boxutcát a pályától elhatároló gumifalba, ráadásul ez egy elég gyors rész. Szerencsére senki nem sérült meg, de Chabada György és Péter is jelentõs hátrányba kerültek. A szabályok értelmében a BPG-n nincs új rajt. Az elsõ 3 helyezett sorrendje mindenesetre ugyanaz maradt, mint a rajtnál, a befutó tehát 1. Mészáros Zoltán 2. Minihoffer Zoltán 3. Bitó Csaba. Biczók Attila vívott nagy csatát Radics Gáborral, de Gábor végül a falba csúszott és Biczók Attila lett a 4.

A Formula kategóriában ezúttal Janecskó Adriánnak jutott a pole, legnagyobb ellenfele Schreiber László pedig a 3. rajtkockát szerezte meg, közéjük Mészáros Róbert jött be. A befutó is ugyan ez maradt, azonban nem volt eseménytelen a verseny. Balogh Lajos gokartja sajnos már az elsõ körben feladta a küzdelmet. Schreiber Lászlónak volt igazán eseménydús versenye. Elõször Mészáros Zolival csatázott, amibõl rosszul jött ki és a pályán oly ritkán elõforduló traktorgumiba sodródott. Ez a gumi a sikánban a pálya mellett a belsõ íven a füvön található, a kerékvetõn való túlzott átugratást hivatott megakadályozni. Laci a mezõny végérõl kezdhette a felzárkózást, a sors fintoraként Mészáros Zoli késõbb saját hibájából csúszott a hajtűkanyar kijáratánál található gumifalba, ezzel visszaadva pozícióját. Laci nagyot küzdve és megelõzve ellenfeleit visszaszerezte a 3. helyét. Nem adta fel és a kicsúszás után kihozta a maximumot, végül semmit sem veszítve a rajtpozíciójához képest. Az élen Adrián lehagyta üldözõjét és meggyõzõ elõnnyel nyerte a futamot. 1. Janecskó Adrián 2. Mészáros Róbert 3. Schreiber László.

A következõ futam május 9.-én a bajnokság számára egy új pályán, Gyöngyösön kerül megrendezésre. Az 1014 méter hosszú aszfaltcsík Kecskemétet váltja ebben az évben ám a vonalvezetése alapján legalább olyan lendületesnek ígérkezik és még érdekesebbnek, mivel kanyargósabb is.Tovább a cikkhez ...
 

2009 második futam CORARING

2009-03-26 15:48:31
  Budapest Gokart Bajnokság
         második futama

                                                                    
                     
Március 21.-én nyitott pályán folytatódott a BPG versenysorozata a Coraringen. A versenyzõket hideg idõ fogadta, a pálya pedig annyira friss volt, hogy csak a verseny napjára készült el.

A pálya megálmodója és építõi kitettek magukért, hiszen egy remek nyomvonalat alakítottak ki, nagyjából 470 méter hosszan. A pálya 6 méter széles, így elõzésre is alkalmas. Hosszú egyenesek és éles fordulók váltják egymást, valamint van egy kanyar, ami többféle íven is teljesíthetõ a pálya kiszélesedése miatt. A pálya tartogatott meglepetéseket, amikre korábban nem derülhetett fény, például az érdes felülete ette a gumikat. A por miatt a kicsúszások sem voltak ritkák.

A szabadedzések után ezúttal fordított sorrendben kezdõdtek meg az idõmérõ körök, vagyis a bajnokságban élen álló versenyzõk kezdték. Ez a szabályzatban idén került bevezetésre, miszerint egyik futamon a mezõny vége kezd, a másikon az eleje, valamint a versenyek a 2. kategóriával indultak és az 1.-vel fejezõdtek be. További változás történt az elsõ futam óta, miszerint eltörölték a gépcserét a versenytáv felénél, így félbeszakítás nélkül egy géppel teljesítik a távot a versenyzõk.

Az 1. kategóriában nem kis meglepetésre Garamvölgyi Nikolett indult az élrõl és zavartalan versenyzést bemutatva a futamot is megnyerte, nem kis elõnnyel. A mögüle induló Szetei Gergelynek már nem volt ennyire könnyű dolga, gokartja technikai gondja miatt egészen a 7. helyig esett vissza. Ennek köszönhetõen egy-egy helyet elõrelépve 2. lett Mészáros Zoltán, 3. Veréczi Dániel. Dancsó Gergõt és Balogh Andreát 2-2- helyet elõrelépve a 4. és 6. helyen intették le. A bajnokságban Mészáros Zoli 2 ponttal elõzi meg Garamvölgyi Nikolettet, akit 6 pont hátránnyal követ a most sok pontot vesztõ Szetei Gergely.

A 2. kategóriában Berki Attila szerezte meg a polet, Juhász Csaba és Farkas Csaba elõtt. Már az elsõ körben történt akció, aminek következtében Farkas Csaba a falba végezte és az utolsó helyrõl kezdhette meg a felzárkózást. Berki Attila óriási elõnyt autózott ki magának, csak a végén lassított egy kanyarra, mert a nagy igyekezetben begörcsölt a lábujja. Juhász Csabi, néha beragadó fékkel tartotta maga mögött az üldözõket, remek védekezést bemutatva, 3-versenyzõt vonatoztatva maga mögött, még nem összeakadt a mezõny végérõl felzárkózó Farkas Csabával, akit 2. ként intettek le. Juhász Csabi ennek köszönhetõen 5.-nek esett vissza, a sokáig 3.-helyen autózó Mészáros Zoli lett a 4. akit megelõzött Schreiber Roli, aki 3. lett. A bajnokságban 30-30 ponttal az egy 1. és egy 2. helyet szerzõ Berki Attila és Farkas Csaba vezet.

A 3. kategóriában óriási kavarodás volt, amibõl végül Mészáros Zoli került ki gyõztesen. Volt néhány (2) versenyzõ, akik nem tartották be a szabályokat és egyszerűen kilökték Biksza Leventét és az élrõl induló és sokáig vezetõ Nagy Gábort. Czoko Attila és Korycki Tamás lett a 2.-és 3. Mészáros Zoltán ebben a kategóriában is vezeti a bajnokságot.

A benyújtott óvások miatt a jelenlegi ponteredmények még nem véglegesek.
                                                
                            A 4. kategóriában a tavalyi bajnok Chabada Péter rajtolt az 1. helyrõl és nyerte a futamot a tavaly még a 3. kategóriában versenyzõ Bitó Csaba elõtt. Mészáros Róbert és Mészáros Zoltán egy-egy helyet elõrelépve a 3.-és 4. pozícióban végeztek és mészi itt is vezeti a bajnokságot, 2 ponttal Chabada György elõtt és Mészáros Róbert, valamint Chabada Péter hátránya is mindössze 5 pont.

A Formula kategóriában Schreiber Laci várhatta az élrõl a rajtot és a már csak ebbe a kategóriába nevezõ, legutóbbi gyõztes Janecskó Adrián csupán a 4. rajtkockából várhatta a zöld zászló felrántását. Közéjük Mészáros Róbert és Juhász Csaba jött be. Schreiber Laci a verseny elején elhúzott 2-3 másodperces elõnyre téve szert, még J.Adrián pár kör alatt a második helyre elõzte fel magát és az éllovas után eredt, akit szépen lassan sikerült is utolérnie. Azonban a két versenyzõ csatájára ezúttal sajnos nem került sor, mert Balogh Lajos nagy igyekezetében Adrián gokartjába csúszott, viszont megvárta még Adrián újra el tud indulni, aki így nem veszített pozíciót. Balogh Lajos sem volt szerencsés, õt Mészáros Zoli forgatta ki, és nem adta vissza a pozícióját, viszont a futam után elismerte hibáját és átadta a 3. helyet. 1. Schreiber Laci 2. Janecskó Adrián 3. Balogh Lajos. Az élen itt is holtverseny alakult ki Schreiber Laci és Janecskó Adrián között 1 elsõ 1 második helyjel, a 3. Mészáros Zoli.             

Tovább a cikkhez ...
 

2009 elsõ futama

2009-02-25 16:49:42

Lezajlott az idei elsõ futam     foto1

Február 21.-én az Eurocenter alatt található gokart pályán került megrendezésre a Budapest Gokart Bajnokság, 2009-es elsõ futama. A nézõk balesetektõl sem mentes izgalmas futamokat láthattak, ahol nem volt könnyű elõzni.

A versenyek lebonyolítása módosult az elmúlt évhez képest. A 2x10 perces versenyt, amik között bõven volt szünet és, ahol a második futamon megfordult a rajtsorrend, egy darab 20 perces verseny váltotta, amit a futam felénél leintéssel félbe szakítanak. Majd változatlan sorrendben folytatódik a küzdelem, a különbségek eltűnnek. Csak annyi szünet van a verseny közben, amíg a versenyzõk átülnek az elõre kihúzott másik gépbe. Ahogyan a rajtnál, a cserék után is repülõrajttal folytatódik a küzdelem.

A versenytáv 40 kör volt, ami, ha hihetünk a pálya által közölt adatoknak a 400 méteres pályán16 kilométer. A hosszabb versenytáv alatt a 390 köbcentis 20 lóerõs gokartokkal az állóképesség is szerepet kapott. Bár a pálya külsõ része három egyenesbõl áll, amit derékszögű kanyarok kötnek össze, ezzel a géppel mégis nagyon hamar véget érnek, így alig van lehetõség pihenni.

Újdonság még, hogy a 4 alapkategória mellett -1. kategória 65 kg-tól 75 kg-ig, 2. 75-85 3. 85-95, 4. 95 kg-tól- egész éves bajnokságot írtak ki a Formulában. A Formulát a gyakorlottabb versenyzõk részére hozták létre, ez a BPG királykategóriája. A minimál súly 90 kilogramm. Az elmúlt évben a Formula csupán 4 versenybõl állt. Megszokott, hogy ide minden kategóriából neveznek a rutinosabb versenyzõk, súlycsoporttól függetlenül. A súlyozás lehetõsége a gokartokon biztosított, az oldalsó súlytartókba 30 kiló ólomsúly helyezhetõ el. A versenyzõk egyébként több kategóriába is nevezhetnek.

Verseny

Megszokott, hogy bizonyos versenyzõk két kategóriába is neveznek, ami általában egy alap súlykategória és a Formula. Azonban közöttük is van egy versenyzõ, aki minden (5!) kategóriába benevezett, nevezetesen Mészáros Zoltán, aki tavaly év közben csöppent bele a BPG sorozatba. Külön nehézséget jelentett, hogy az elsõ két döntõjét közvetlen egymás után futotta, és összesen 100 percet versenyzett ezen a szombaton. Ezt azonban igen eredményesen tette, hiszen az 1.-es és a 4.-es kategória futamát megnyerte, a 2.-ban 4. lett, a 3.-ban 5., a Formulában pedig 3.

Az 1. kategóriában Zoli mögött a 2. helyrõl induló Szetei Gergely és a 3.-ként startoló Garamvölgyi Nikolettet intették le.foto2 A sorrend a két futam alatt mit sem változott, az elsõ leintésnél szorosabb befutó született, még másodszorra már jobban szétszakadt a mezõny.

A 2. kategóriában a pole pozícióból induló Farkas Csaba uralta a versenyt, bár a tavalyi bajnok, Berki Attila végig szorosan a nyomában volt, de a 2008-as év 2. helyezettje nem hibázott, így az élen várhatja a folytatást. Az 5. helyrõl induló Schreiber Roland jött be 3.-nak, aki az 1. kategóriában volt bajnok.foto3 

 Bátyja Norbi lett az 5. és a már korábban említett Mészáros Zoli a 4.

A 3. kategóriában a tavalyi bajnok Janecskó Adrián diktálta a tempót, és nyerte a futamot. Ebben a futamban már az elsõ körben kialakult az elsõ 3 helyezett közti végsõ sorrend, amikor a rajt utáni 3. kanyarban a 3. ként repülõrajtoló Farkas Krisztián megelõzte Oros Ferit. foto5  A befutó a leintésig már nem változott, de hátrébb voltak összeakadások.

A 4. kategóriában Mészáros Zoli magabiztos gyõzelmet aratott. Itt történt baleset, aminek következtében a 2-3-4-5. helyezett versenyzõk a 6.-7.-8.-ok mögé kerültek, így 2. Minihoffer Zoltán, 3. Chabada Péter lett. 4kat

A Formulában a tavalyi bajnok Janecskó Adrián gyõzött, Schreiber László és Mészáros Zoltán elõtt.  f

Szerzõ: Janecskó Adrián

Tovább a cikkhez ...
 
 

Hírek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.